Poohliadnutie sa za PEM v Lousade

V dňoch 22. – 25. 5. 2015 sa tím ŠK Šenkvice zúčastnil Pohára majstrov – EuroHockey Club Champions Challenge II, ktorý sa konal v Portugalskom meste Lousada, nachádzajúceho sa necelých 50 km od Porta. Do dejiska turnaja odcestovali hráči a realizačný tým 21. 5. 2015 z letiska Schwechat.

Nasledujúci deň na nich čakal prvý súper na turnaji – favorizovaný domáci tím AD Lousada. Polčasový výsledok 2:0 nebol vyšší najmä zásluhou brankára Mareka Petráša, ktorý celý turnaj podával kvalitný výkon. Končené resumé 4:0 dávalo tušiť, že súper bol kvalitatívne herne vyspelejší a právom postúpil na budúci rok o skupinu vyššie.

Ďalší súper – Grammarians HC (GIB) – čakal na hráčov už 23.5.2015. Do tohto zápasu nastupovali hráči s cieľom naplno bodovať, keďže to by im zabezpečilo priamu účasť v bojoch o postupové miesta. Súper z Gibraltáru začal ofenzívne, hráči ŠK Šenkvice sa snažili vychádzať zo zabezpečenej obrany do občasných protiútokov. Po polčasovom bezgólovom výsledku sa hra Šenkvíc výrazne zlepšila, z čoho pramenil aj premenený protiútok, ktorý efektne zakončil Daniel Petráš. Od tohto okamihu to bola viac-menej vyrovnaná partia. V závere súper zatlačil čo viedlo k vyrovnaniu a konečnému výsledku 1:1. Po zápase prevládali zmiešané pocity, nakoľko predvedená hra bola veľmi dobrá ale ani to nestačilo na zisk 3 bodov. K postupu medzi 4 najlepšie mužstvá by Šenkviciam už pomohlo iba lepšie skóre v porovnaní s Grammarians HC, ktorých ďalší deň čakali domáci hráči.

Nasledujúci deň voľna si hráči vyplnili návštevou Porta, kde si trošku oddýchli či už po fyzickej alebo psychickej stránke. Vo večernom zápase AD Lousada zdolala Grammarians HC 5:1 a bolo jasné, že ŠK Šenkvice sa do bojov o postupové miesta nepozrú, nakoľko o lepšom skóre v prospech Gibraltárskeho tímu rozhodol 1 gól!

Posledný hrací deň začal zápasom, v ktorom už išlo viac-menej iba o prestíž – medzi dánskym majstrom Slagelse HC a Šenkvicami. Po 22 minútach svietilo na tabuli skóre 4:0 a bolo po zápase. Tím pristúpil k výmene brankára, ale treba povedať, že ani za jeden z inkasovaných gólov brankár nemohol. Polčasový hvizd znamenal stále 4 gólové manko (5:1). Do druhého polčasu nastúpili hráči s cieľom skúsiť ešte potrápiť dánskych hráčov a dohrať turnaj so cťou. Konečných 7:3 vypovedá o kvalitatívne a herne vyššej úrovni dánskeho majstra, ktorý zaslúžene vyhral. Aspoň čiastočným pozitívom boli 2 góly Borisa Petrakoviča a kvalitný výkon mladíka Daniela Petráša okorenený zaslúženým gólom.

Celkovo sa ŠK Šenkvice umiestnili spolu so Slagelse HC na piatom mieste, do vyššej skupiny sa pre budúci rok kvalifikoval domáci tím AD Lousada a bieloruský SDUSHOR Minsk. Z pohľadu hráčov Šenkvíc by sa dal turnaj charakterizovať ako nie veľmi vydarený, nakoľko sa im podarilo získať iba jeden bod. Na druhej strane to bol obrovský prínos z hľadiska skúseností – v kádri bolo 7 hráčov mladších ako 20 rokov a vekový priemer bol 24 rokov! Pre týchto hráčov je obrovská skúsenosť zahrať si proti tak kvalitným tímom, aké boli na turnaji. Celkovo pre všetkých hráčov to bola cenná skúsenosť – ukázalo sa, kde sú slabiny tímu, čo treba zlepšovať a na čom treba popracovať.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.