Šenkvice v Rotterdame štvrté!

Hokejisti Šk Šenkvice v Top 20 klubov

Ako minuloročný halový víťaz ligy sme mali možnosť reprezentovať Šenkvice a tým aj Slovensko na Európskom halovom pohári majstrov. Dejiskom tohto ročníka bol v našej skupine Rotterdam, termín 13-15. február. Hrali sme teda v krajine úradujúcich majstrov sveta, čo je vždy zážitok. Šenkvice hrajú dlhodobejšie skupinu Challenge I, čo je tretia najvyššia súťaž. Vyrovnanosť klubov na tejto úrovni je taká veľká, že aj tím z krajiny (mám na mysli Holandsko), kde tento šport patrí medzi najobľúbenejšie spadne niekedy do tretej skupiny a naopak potom „vystrelí“ až do najvyššej kategórie. Z každej skupiny vždy dva tímy postupujú a dva zostupujú.

Našou úlohou, aj vzhľadom na omladený káder, keď dvaja hráči mali 17 a jeden dokonca 16 rokov, bolo dostať sa do prvej štvorky a pokúsiť sa zabojovať o prípadné tretie miesto. Ešte pred samotným turnajom nás domáci klub pozval na spoločnú večeru do svojej klubovne. Bol to vlastne celý športový komplex hlavného štadióna pre približne 25.000 divákov a ďalších šiestich tréningových ihrísk. Pod slovíčkom klubovňa si môžete predstaviť trojposchodovú budovu s kompletným vybavením od šatní, cez reštauráciu až po fitnescentrum. Naozaj komplex, aký sa túto krajinu a popularitu pozemného hokeja patrí. Podľa vyjadrení domácich, patrí štadión v Rotterdame medzi najkrajšie v Holandsku. Tomuto tvrdeniu sa dá len ťažko oponovať.

Poďme však späť k samotnému turnaju. Hralo sa v dvoch skupinách po štyroch a prvé dva tímy postupovali do bojov o postup a spodné dva zostupovali do bojov o záchranu. V našej skupine bol slovinský majster Pliva Lipovci, holandský Rotterdam a írsky Railway union. Vzhľadom na silu domácich bolo našou jedinou šancou prejsť hore na úkor Slovincov a Írov. S Plivou Lipovci sme tento rok už hrali. Zápas sme vtedy zvládli 4:1, avšak iné je zmerať si sily v spoločnej Interlige a iné na pohári. Navyše pohár je vždy o maličkostiach a vyhrať prvý zápas je mimoriadne dôležité. V tomto zápase sme sa naozaj „vytrápili“. Súper, vedomý si našej sily, celý čas bránil a dopredu vyrážal len pri brejkových situáciách. Preniknúť do jeho obrany bolo nesmierne zložité a keď sa nám to aj podarilo, tak sme príležitosť nevyužili. Polčas sme prehrali 1:0 a aj v tom druhom, to s nami dlho nevyzeralo dobre. Stále sme si však verili a nakoniec sme zaslúžene vyhrali 4:2, keď štvrtý gól padol až pri powerplay súpera. Bolo to nesmierne cenné víťazstvo a výborný štart do turnaja. Navečer toho istého dňa naše nadšenie schladil holandský majster Rotterdam, keď nám nadelil deviatku. Zápas bol takmer po celý čas v réžii súpera a konečný výsledok 9:4 len dokumentáciou jeho dominancie. Treba však povedať, že sme to súperovi našili chybami dosť uľahčili a mohlo to skončiť pre nás aj priaznivejšie. V poslednom dueli našej skupiny, ak sme teda chceli pomýšľať na postup do hornej štvorky, sme museli bodovať. Stačila nám teoreticky remíza, pretože sme mali lepšie skóre ako Íri. Na remízu sa však hrať nedá, preto sme do zápasu museli ísť naplno. Do súpera sme sa naozaj pustili ako sa patrí. Íri napriek svojmu fyzickému fondu niekedy nevedeli kam skôr skočiť a postupne inkasovali jeden gól za druhým. Zápas sme napokon zvládli nad očakávania v pomere 9:4.

Posledný skupinový výsledok znamenal náš postup medzi prvých štyroch. Z druhej skupiny postúpil taliansky veľkoklub HC Roma a portugalský AD Lousada. Naše šance na postupové miesto boli vzhľadom na našu prehru s Rotterdamom malé, ale podstatné bolo, že sme nehrali o záchranu. Zápas s HC Roma patril medzi najkvalitnejšie na celom turnaji. V tomto zápase sme podali suverénne najlepší výkon na turnaji. Hoci sme niekedy bojovali aj proti rozhodcom, išlo nám to vcelku úspešne. Prvý polčas nám nevyšiel úplne podľa predstáv, prehrali sme ho 2:0, a to ešte náš brankár chytil penaltu. Vyzeralo to, že nás taliani zlomia, opak bol však pravdou. Zápas sme v úvode druhého polčasu otočili na 3:2. Časom však Rimania opäť prevzali iniciatívu a dostali sa do vedenia 4:3. Asi minútu a pol pred koncom, hneď potom, čo náš brankár zlikvidoval druhú penaltu v zápase, sme ho odvolali a do poľa išiel ďalší hráč. Z našej poslednej akcie sa nám pri našom enormnom tlaku nakoniec podarilo skórovať a zápas skončil nerozhodne 4:4. Tento výsledok bol síce nečakaný ale prinajmenšom zaslúžený. Talianom sme boli minimálne vyrovnaným súperom. Pred naším posledným zápasom s AD Lousada sme teda stále živili, hoci malú, ale predsa nádej na postup. Portugalci boli však v zápase lepší. Hoci v úvode sme mali viacero príležitostí, nedokázali sme ich využiť. Postupne iniciatívu prebrala Lousada a zápas sme stratili 8:4.

Napriek prehre v poslednom zápase a mladému kolektívu, sme sa dokázali pobiť o popredné priečky a skončili sme celkovo štvrtý. Vzhľadom na našu nastupujúcu generáciu, ktorá už teraz hrá rovnocenne s hráčmi o dosť staršími a skúsenejšími je to veľký prísľub do budúcna.

Celkové poradie:

1. HC Rotterdam

2. AD Lousada

3. HC Roma

4. Šk Šenkvice

5. Railway Union

6. Cardiff & Met

7. HC Lipovci

8. Soroksari HC

JUDr. Matúš Parajka

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.