ŠK Šenkvice – EuroHockey Club Champions Challenge II

V dňoch 13. – 16. 5. 2015 tím ŠK Šenkvice organizoval Pohár majstrov – EuroHockey Club Champions Challenge II na národnom štadióne Ing. Pavla Rosu v Bratislave. Na turnaji sa okrem nás predstavil dánsky majster HC Slagelse, turecký majster HC Gazientep Polisgucu, majster gibraltaru Grammarians HC, chorvátksy vicemajster HK Marathon, bulharský majster HC NSA Sofia, majster Litvy Ardas-Rudamina a litovský vicemajster Inta-Baltic Champignons.
Prvý deň na náš tím čakal litovský vicemajster Inta-Baltic Champignons . Polčasový výsledok 3:0 nebol vyšší len zásluhou brankára súpera, ktorí podal veľmi kvalitný výkon. V druhom polčase sme sa ako keby uspokojili s náskokom z prvého polčasu, a tak výsledok ostal nezmenený.
V sobotu nás čakal už silnejší súper a to turecký majster HC Gazientep Polisgucu, ktorý do tejto kategórie spadol z vyššej a bol najvyššie nasadeným tímom. Po úvodným piatich minútach, keď sme sa konečne dostali aj my na súperovu polovicu sa nám podarilo vybojovať trestný roh a z neho aj skórovať. Turci pokračovali v tlaku aj naďalej. Našou umnou obrannou hrou sme ich útoky však bezpečne odrážali. Po chvíli sme udreli znova my. Po peknej kombinačnej akcii sa presadil Daniel Petráš. Úvod zápasu ako zo sna pokračoval aj ďalším našim gólom z malého rohu. Do tretice sa presadil náš najlepší strelec Daniel Petráš a tým sa uzavrel aj prvý polčas. V druhom polčase už bola hra vyrovnanejšia. V 45. minúte zápasu sa podarilo súperovi znížiť. Zvýšili sme našu aktivitu no tento krát sa podarilo súperovi využiť našu zbraň z prvého polčasu a z protiútoku po nepokrytí hráča v našom kruhu strieľal hráč súpera gól do prázdnej brány. O pár minút sa situácia zopakovala a bolo vyrovnané. A bol to znova náš súper, ktorý mál obrovskú šancu z protiútoku keď naším obrancom ušiel hráč no v samostatnom nájazde bol úspešnejší náš brankár. Na úplnom konci zápasu sme mali ešte dohrávku trestného rohu, ktorú sa nám tento krát nepodarilo premeniť. Zápas skončil 3:3.
Záverečný zápas bol bojom o postup do bojov o postup s chorvátskym vicemajstrom HK Marathon, ktorý nestratil ešte ani bod. Zápas sa začal vo vysokom tempe a boli sme to my, kto po 10 minútach dokázal streliť vedúci gól po trestnom rohu. Iniciatívu sme prebrali my no ďalší gól sa nám streliť nepodarilo. Ku koncu prvého polčasu po brejkovej situácii na dva krát dokázal útočník súpera streliť gól a bolo vyrovnané. Cítili sme šancu uspieť a tak sme aj naďalej pokračovali v nátlakovej hre na súpera. Chorváti snáď 20 minút neprešli ani za polovicu, no buď sme netrafili bránu, trafili brankára alebo nastrelili žrď. Staré známe nedáš dostaneš sa potvrdilo aj tentokrát keď po ojedinelom útoku chorvátov sa im podarilo skórovať z trestného rohu po chybnej komunikácii obraňujúcich hráčov. Ukázalo sa, že šport nie je vždy spravodlivý a aj napriek enormnému tlaku sa podarilo súperovi znova zvíťaziť a nám ostal len boj o konečné 5. – 8. miesto.
V poslednom zápase proti litovskému majstrovi Ardas-Rudamina sme nechceli v žiadnom prípade dopustiť zaváhanie. Zápas bol od začiatku dobre rozohraný a v prvom polčase sme sa nám podarilo skórovať 4 krát. V Druhom polčase sme nepoľavili a zápas sme zaslúžene vyhrali 9:2.
Konečné piate miesto bolo pre náš tím sklamaním. Oproti minulému roku, keď sme skončili v Portugalsku na 6. mieste, tím zaznamenal herný progres hlavne v obrannej činnosti. Na druhej strane v útoku nás v zápase s Inta-Baltic Champignons a HK Marathon trápilo nepremieňanie šancí, ktoré nás stálo lepšie umiestnenie. Tento turnaj nám ukázal viacero chýb, ktoré nás veľa krát stoja lepší výsledok. Je to najmä premieňanie šancí a vysporiadanie sa s dôležitosťou zápasu. Niektorí hráči žiaľ nedokážu dávať góly keď ich najviac potrebujeme práve v takýchto zápasoch. Okrem toho, niektorí hráči nezahrali ani to, čo hrávajú poväčšine. Tím má určite perspektívu aj na lepšie umiestnenie, čo sa budeme snažiť dokázať v ďalších medzinárodných konfrontáciách. Držte nám palce!
Hráči: Marek Petráš, Roman Kintler, Juraj Štrofek, Igor Mišovič, Michal Sklár, Boris Dobrovič, Adrián Augustinič, Boris Petrakovič, Daniel Petráš, Matúš Parajka, Richard Kolek, Marek Baksa, Andrej Dobrovodský, Zdenko Kovačevič, Peter Melichar, Filip Hýl, Luboš Mišovič, Matej Sklár
Vedenie tímu tvorili: Milan Dugovič, Boris Kovačevič, Mário Kolek, Ivan Belko

Konečné poradie:

1. HC NSA Sofia (BUL) (Promoted to EuroHockey Challenge I in 2017)
1. Slagelse Hockeyklub (DEN) (Promoted to EuroHockey Challenge I in 2017)
3. HK Marathon (CRO)
4. Gaziantep Polis Gucu SK (TUR)
5. ŠK Šenkvice (SVK)
6. Inta-Baltic Champignons (LTU)
7. Grammarians HC (GIB) (Relegated to EuroHockey Challenge III in 2017)
8. Ardas – Rudamina (LTU) (Relegated to EuroHockey Challenge III in 2017)

Autor: Marek Petráš