Slováci na Eurohockey Championshops Camp v Amsterdame

Na Eurohockey Championshops Camp 18. – 25.08.2018 v Amsterdame, ktorý bol zastrešený organizáciou Sportways sa zúčastnili tréneri Natália Fondrková a Matej Boho. Dozerajúcou osobou bola Dominika Závodská, ktorá sa tiež aktívne zapojila medzi trénerov. Jednotlivých účastníkov kempu odporučali kluby a Predsedníctvo SZPH vybralo, kto sa kempu zúčastni. Menovite to boli Šarlota Medviková (KPH Rača), Benjamin Vaš (KPH Rača), Lenka Horáčková (ŠK Šenkvice), Martina Šurinová (KPH HOKO Zlaté Moravce) a Katarína Uherková (HC Nová Dubnica).

Pripájame zhodnotenie trénerov:

Natália Fondrková napísala:

Svet pozemného hokeja v súčasnosti ponúka veľké množstvo letných kempov, tým najznámejším z nich pre deti, trénerov a hráčov je Sportways, ktorý svoje prvé turnusy otvára už na začiatku apríla a posledné zatvára koncom augusta. Tak isto ako po minulé roky aj tento rok sa ho zúčastnilo nemalé množstvo hráčov a trénerov z celého sveta, avšak tentokrát sme sa ho zúčastnili aj my. Slovenskí tréneri Matej Boho a Natália Fondrková sa vďaka programu C4E stali súčastnou kempu a odniesli si z neho veľa nových skúseností.
,,Čo sa týka kempu a jeho organizácie bola to naozaj profesionálna práca nakoľko sa kempu zúčastnilo celkovo 134 detí z 14 rôznych krajín a 40 organizáctorov vrátane trénerov, technických riaditeľov, bežcov a house holderov.
Kemp prebiehal velmi hladko, od raného prebudenia cez hokejové časti počas dna, až po večerné hry o ktoré sa staral tím social bolo všetko do posledného detailu prepracované. Asi najväčším zážitkom pre naše deti ale aj pre nás bolo to, že sme sa ako spoluprebiehajúca časť ME mužov a žien mohli zúčastnich viacerých zápasov. V hokejovej časti sme ako tréneri patrili pod jedného z technicých riaditeľov, ktorí nám každý deň ozrejmili čo kedy a ako bude na ihrisku prebiehať, pretože času bolo naozaj málo a aktivít, ktoré sme na ihrisku chceli s detmi stihnúť bolo neskutočne veľa bolo veľmi dôležité, aby každý jeden z trénerov vydal zo seba čo najviac energie, a tým podporil mladých nádejných hráčov.
Z odstupom času si uvedomujem aké skvelé zážitky dokázal tento kemp priniesť nám ale predovšetkým naším deťom. Úprimne verím, že ich táto skúsenosť v hokejovom živote ale aj v tom bežnom posunie vpred.

Takto zhodnotil kemp Matej Boho:

Nikdy v živote som nebol na hokejovom kempe mimo územia SR. A bola to veľmi zaujímavá skúsenosť byť v celom tom hokejovom prostredí medzi deťmi trénermi animátormi, ľuďmi z iných krajín a trénovať. Veľkým plusom bolo aj to že sa hneď vedľa konali majstrovstvá Európy a to viac to vo mne evokovali dobré myšlienky a zážitky keď sme sa išli pozrieť na zápasy top družstiev Európy.
Môj pohľad z organizácie bol naozaj veľmi pozitívny všetko muselo byť na čas be on time. Aj manager hodnotil veľmi kladne že sme to dodržiavali aj keď program bol veľmi náročný.
Podľa môjho názoru a teda z hokejovej stránky sme možno trošku menej trénovali a to viac dané tréningy boli veľmi dôležité pre rozvoj hokejistu takže to hodnotím kladne.
Celkovo keď sa na to pozriem bol to výborný zážitok a sú tam rôzne nápady ako možno trošku inak ale urobiť niečo také aj u nás. Viac namotivovať deti že sa dokáže aj týmto športom možno raz niekde aj dostať na veľké hokejové podujatie.
Mám z tohto tripu veľa myšlienok a veľa veci ktoré by bolo možné realizovať aj u nás.
Vždy mám rad keď ideme to krajiny kde je hokej na top úrovni.
Moja osobná najväčšia pozitívna časť tohto tripu bolo, keď sme mohli viesť dialóg s jedným Írskym trénerom ktorý sa stará o vývoj a rozvoj mládeže a trénuje iba deti. Bavili sme sa o rôznych veciach ako trénovať, akú metodiku, aké cvičenia používa, ako vyzerá jeho tréning. Pred zápasom alebo po zápase ako sa pripravuje aj on sám na tréning. Bolo to naozaj inšpiratívne. A zistil som že nie som na to až tak zle.

Ďalší rozhovor bol s mužským trénerom Južnej Afriky. Tento rozhovor bol fantastický ešte dlho na neho spomínam ako sme sa bavili o taktikách, ukázal mi aká je cesta ako byť úspešný taktický tréner. Naozaj som mu položil otázky ktoré som považoval za potrebné presne herné situácie a naozaj mi odpovedal veľmi presne a jasne. Bolo to super a verím že sa s ním ešte stretnem.

Fotky z kempu si môžete pozrieť na https://www.facebook.com/pg/sportwaysNL/photos/?tab=album&album_id=1935057090101564.